Åpenhet er en grunnleggende verdi i NDLA, både knyttet til det digitale innholdet og teknologien som brukes. Med åpenhet menes at NDLA baserer sin teknologibruk på åpne grensesnitt, åpne standarder og åpen kildekode. Det digitale innholdet i NDLA benytter standardformater og er lisensiert under frie lisenser. I praksis betyr dette at NDLA er godt tilrettelagt for fleksibilitet, tilpasning, gjenbruk og deling.
Åpne grensesnitt
APIer (dvs. application programming interfaces) er grensesnittene mellom ulike programvarekomponenter, APIene kobler komponentene sammen på standardiserte måter. APIet beskriver hva som skal skje når det kalles opp, f.eks. at det skal hente opp eller lagre bestemte data i en database. Et åpent API er et grensesnitt som er åpent beskrevet, dvs. at det er kjent hvordan det opererer slik at hvem som helst kan utvikle en løsning som kobler seg til og benytter seg av det. Ved å utvikle og ta i bruk åpne og godt dokumenterte APIer kan NDLA legge til rette for en modularitet som gjør løsningen mer tjenestebasert og fleksibel for endringer, samtidig som både data og modulene selv blir enklere å gjenbruke av andre aktører og tjenester.
Åpne standarder
Et viktig fokusområde er å bruke standardiserte protokoller og spesifikasjoner der det er relevant. Dette gjelder mellom systemer internt i NDLA, men også i NDLAs kommunikasjon med tjenester i omgivelsene. Noen eksempler på slike standarder og spesifikasjoner er:
- HTML5: et markeringsspråk for formatering av nettsider med lenker og annen informasjon som kan vises i en nettleser, og som benyttes til å strukturere informasjonen. HTML5 innlemmer flere typer innhold (f.eks. video og lyd) enn tidligere versjoner av HTML-standarden.
- CSS: Cascading Style Sheets (dvs. gjennomgående stilark) er et språk som brukes til å definere utseende på filer skrevet i HTML eller XML.
- Tin Can: et standardisert API for læringsteknologi som gjør det mulig å samle inn data om brukeropplevelser.
NDLA vil i enda større grad enn i dag bygges på åpne standarder og kjente spesifikasjoner. Hensikten med åpne standarder er å hindre fastlåsing til én leverandør, og gi bedre kår for fri konkurranse mellom alle leverandører og produsenter av innhold. Åpne standarder skal motvirke uheldige bindinger, monopolisering og konkurransevridning.
Bruk av standarder og felles spesifikasjoner effektiviserer også utviklingsarbeidet. H5P vil benyttes for utvikling av ulike typer interaktiviteter i NDLA. H5P (se: http://h5p.org) er et åpen kildekode-basert rammeverk for å utvikle HTML5-basert innhold (video, interaktive presentasjoner, flervalgsoppgaver, tidslinjer etc.). H5P gjør det enkelt å skape, dele og gjenbruke innhold og applikasjoner som er utviklet. Alt som trengs for utviklerne er en nettleser og en H5P-plugin.